Sonde PT100 Termorezistenta PT100 Senzori Temperatura

Sonde PT100 Termorezistenta PT100 Senzori Temperatura

Sonde PT100 Termorezistenta PT100 Senzori Temperatura, introducere,scurta descriere. Sondele sau termorezistentele Pt100 sunt ceie mai precise captoare de temperatura. Sonda pT asigura precizie si o foarte buna stabilitate si repetabilitate. Senzorii de temperatura PT100 sunt neafectati de perturbatiile electrice. Din acest motiv Sonda PT100 on intalnim intr-o mare variatate si diversitate in domeniul industrial.

Sonda PT 100, Termorezistenta PT100 sau Senzori de Temperatura Principiul de functionare

Senzorului de temperatura PT100 se bazeaza pe masurarii sau determinarea rezistentei. Tubul sau corpul din care se fabrica sonda PT100 este dintr-un element numit platina pe care il  gasim in tabelul lui Mendeleev. Platina, este un element chimic din grupa metalelor platinice, aflat în poziția 78 din tabelul periodic al elementelor care are un coeficient de temperatura pozitiv, adica rezistenta electrica a sa creste odata cu cresterea temperaturii.

Avantajele ale sondelor PT 100

Principalul avantaj al platinei este stabilitatea sau comportamentul parametrilor in timp. Aliajul fier constantan care este folosit la fabricarea termocuplelor se poate magnetiza in timp ceea ce poate constitui un dezavantaj. Sondele PT100 fata de termocuplu ofera si posibilitatea de a masura temperaturi ridicate. Senzorii PT de temperatura sunt de 2 tipuri PTC pentru temperaturi pozitive si NTC pentru temperaturi negative.

Cum functiineaza o sonda PT100?

Pentru a masura temperatura, sonda trebuie conectata la un dispozitiv extern numit termometru sau regulator de temperatura. Deoarece masurarea se bazeaza pe rezistenta elementului sensibil in cazul acesta platina rezistenta adaugata de cablul de legatura poate influenta valoarea masurarii. Din acest motiv se recomanda folosirea sonselor cu 3 fire deoarece permit controlerului de temperatura sa determine rezistenta firelor si astfel in final sa o ignore.